Pressemeddelelser

Det nordjyske boligmarked kan også være med

På boligmarkedet er det ofte Hovedstadsområdet, der bliver fremhævet som eksempel på steder, hvor man især mærker fremgangen på huspriserne og hussalg, men faktisk er Nordjylland særdeles godt med, viser en analyse foretaget af Dansk Erhverv for 2 kvartal af 2016. I landsdelen ligger de fleste Nordjyske kommuner foran landsgennemsnittet, og kun 4 kommuner i regionen har lavere vækst end gennemsnittet.

Ifølge Købsmæglerne, som er eksperter på det nordjyske boligmarked, har især Morsø kommune oplevet en vækst i huspriserne på hele 30,4 procent, men også Aalborg kan prale af en kvm pris, der ligger over landsgennemsnittet og over niveauet før krisen.

At provinsbyerne oplever denne stigning skal ses i lyset af en generel ændringsholdning i samfundet. Der har i mange år hersket en negativ klang omkring provinslivet, og det har været svært at trække folk ud af storbyerne, selvom der både er rift om boliger og jobs her. Men det er som om denne forestilling langsomt ændres. Vi hører gang på gang om butiksdøden i provinserne, sovebyer, som folk flygter fra, og hvordan mange boligejere, efter krisen, har stået i hus til halsen, fordi de har købt dyrere, end hvad huset pt. er værd.

Fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen, mener, at man over de næste 10 år tydeligt vil kunne se konsekvenserne af regeringens projekt om at øge decentraliseringen, som blev sparket i gang med udflytningen af 4000 statslige arbejdspladser.

Mange yngre familier ser gode muligheder i at flytte familien til provinsen, da det giver flere kvm, have, et rigt nabofællesskab og en tættere geografisk placering på familien. Derudover betyder prisstigningen på lejligheder og huse i hovedstadsområdet, at det er de færreste, der har råd til at købe større ejendom netop her. Mange har også kunne tjene en god portion penge på at sælge deres lejligheder, hvilket rækker væsentligt længere i provinsen, end hvis man skal finde noget i hovedstadsområdet. At staten derudover satser på at skabe flere jobs i yderområderne, er måske den sidste klods på vægtskålen, der bestemmer hvilken retning, man kigger imod, når man kigger efter et nyt hus.

Men Jesper Bo Nielsen mener samtidig, at det kommer helt an på, hvor god regeringen er til at følge op på deres initiativer og støtte op omkring udviklingen af bysamfundene i provinserne. F.eks. virker den begrænsede infrastruktur i de mindre provinsbyer afskrækkende for familier, der skal pendle til og fra arbejde. Derudover vil manglende institutioner, fritidstilbud og indkøbsmuligheder i de mindre byer betyde, at det er svært for børnefamilierne at se mulighederne her. Det er derfor nødvendigt at regeringen og kommunerne i fællesskab finder løsninger, der kan forbedre de mindre bysamfund og derved øge tiltrækningskræften for tilflyttere, som leger med tanker om at flytte til provinsen.

Jo mere liv der kommer i de mindre provinsbyer - jo mere erhvervsliv vil der også være grundlag for at etablere, og det vil i sidste ende skabe vækst og en positiv spiral for udviklingen af yderområderne.

 

 

 

Please follow and like us:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *