Kviklåns-tænkepause løser ikke problemet
Pressemeddelelser

Kviklåns-tænkepause løser ikke problemet

Politikere foreslår med jævne mellemrum, at der skal indføres en tvungen ”tænkepause” fra du ansøger om et kviklån eller andet lån udenom banken på eksempelvis 48 timer før du kan optage det.

Formålet er at få færre til at optage de hurtige lån, der for manges vedkommende ender med at blive misligholdt med store gebyrer og renter til følge.

Idéen bag er god. Kviklån rammer socialt skævt, da det er de mest udsatte i samfundet, der ser sig nødsaget til at optage et kviklån for at få hverdagen til at hænge rundt. Men heri består også problemet. Det er dyrt at være fattig og at fjerne adgangen til kviklån, eller hindre den i væsentlig grad med en 48-timers tænkepause, kan gøre det svært for de mennesker der bruger lånene til at få hverdagen til at hænge sammen.

Sådan lyder ræsonnementet fra en talsperson fra rentesammenligningssiden XCSE.dk, der siden 2008 har gjort det til sin mission at guide danskerne til de billigste kviklån, hvis det endeligt skal være.

At sætte en tankepause ind overfor kviklån er at lave en lappeløsning – det griber ikke fat om det reelle problem, nemlig at nogle mennesker har brug for kviklånet for at få hverdagen til at hænge sammen.

Ikke kun unge med for højt forbrug

Ofte bliver det udlagt som om kviklånet alene appellerer til unge, der har problemer med at styre deres forbrug og med dyre renter finansierer mobiltelefoner og rejser ud i verden.

Virkeligheden er dog mere nuanceret.

Unge bruger kviklån – men det gør familier, der enkelte måneder har svært ved at få alt til at hænge sammen også. Det illustreres af, at der i juletiden bliver optaget markant flere kviklån end i resten af året for at flere familier har mulighed for at glæde især børn med gaver hvert år.

Ved at lægge en dæmper på kviklånene fjerner vi også en mulighed for disse.

I stedet for en tænkepause virker et loft over renter og gebyrer som en mere rimelig mulighed. Det er sandt, vi har at gøre med en målgruppe, der har svært ved at overskue konsekvenserne af at tage et lån og lovbestemte renter på netop denne type af finansiering giver derfor også en vis mening – den tiltagende regulering, der ellers som udgangspunkt ikke er ønskelig, til trods.

Virksomhed:

XCSE.dk ved TLA Media ApS

Øresundsvej 144D

2300 København S

Please follow and like us: